Proje Özeti

Alternatif Bir Tür Olan Granyöz Balığının (Argyrosomus regius) Besleme Rejiminin Belirlenmesi

Akdeniz’e özgü deniz balıkları üretiminin en önemli iki türü olan çipura ve levreğin son yıllarda üretim protokollerinin başarı ile uygulanması sonucu satış miktarları artmıştır. Bununla birlikte, bu iki tür için yaşanan pazar doygunluğunun aşılabilmesi için alternatif deniz balıkları üretiminin başlanması zorunlu bir hale gelmiştir. Yüksek ekonomik değere ve et kalitesine sahip olan sinarit (Dentex dentex), karagöz (Diplodus vulgaris), sargos (Diplodus sargus), granyöz (Argyrosomus regius) vb. alternatif türler, deniz balıkları yetiştiriciliği için aday olmalarına rağmen, büyütme dönemlerinde yavaş gelişmeleri ve aşırı yağlanmaları halen çözülememiş en önemli problemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak alternatif kabul edilen bu deniz balıklarının besin ihtiyaçları detaylı olarak bilinmemekte ve üretimleri sırasında levrekler için formüle edilmiş yemler kullanılmaktadır. Bu ticari yemler, her balık türü için uygun olmayabilir ve bu da balıkların büyüme performansının düşüklüğüne veya aşırı yağlanmasına sebep olabilir. Alternatif deniz balıklarının maksimum büyüme potansiyeline erişebilmeleri için balığın besin ihtiyacını karşılayacak dengeli yemlerin formüle edilmesi ve uygun yemleme rejiminin bilinmesi gerekmektedir.

Yoğun balık yetiştiriciliği yapan çiftliklerde yetiştirme kapasitesine bağlı olarak işletme giderlerinin yaklaşık % 50 – 60 ’ını yem ve yemleme harcamaları oluşturmaktadır. Besin bileşenleri arasında, protein genellikle balığın büyümesi üzerine etkili olan en temel içerik olarak bilinir.  Yem proteinin yetersizliği,  balığın maksimum büyüme değerlerine ulaşmasına engel olduğu gibi, yemdeki aşırı protein de hem ekonomik hem de çevresel açıdan uygun değildir. Balığın büyümesini, yemin besin içeriği ve kalitesinin yanı sıra, yemleme oranı ve sıklığı gibi faktörler de etkiler ve bu faktörler, sadece balık büyümesi açısından değil, balıketinin kalitesi açısından da büyük önem taşımaktadırlar.

Bu proje kapsamında, alternatif deniz balığı türlerinden biri olan granyöz balığının besin ihtiyacının ve yemleme rejiminin belirlenmesi amaçlanmış olup, bu hedefe ulaşabilmek için 3 farklı deneme planlanmıştır. Deneme 1’de granyöz balığının protein ihtiyacının, Deneme 2’de türün optimum yemleme sıklığının ve Deneme 3’te de türün optimum yemlenme oranın belirlenmesi hedeflenmektedir. Her besleme denemesinde, balıkların büyüme performansı, yem tüketimi, vücut kompozisyonu, azot boşaltım oranı, bazı hematolojik parametreleri (hematokrit, hemaglobin, eritrosit ve lökosit oranı) ve karaciğer histolojisi incelenecektir. Ayrıca, deneme 1’de yemlerde ve balıklarda amino asit analizleri yapılırken, deneme 2 ve 3’un sonunda balıkların yağ asidi kompozisyonu analiz edilecektir.

Proje sonucunda, granyöz balığının optimum protein ihtiyacı ve yemleme rejimi belirlenerek bu türün yem formulasyonu üzerine olan bilgi eksikliği tamamlanarak, hem balık hem de yem üreticilerine katkı sağlaması hedeflenmektedir.