“Suriye ve Bölgesel Krizler Bağlamında Rus Dış Politikası ve Türk Rus İlişkileri adlı” panel gerçekleştirildi.

Armutlu Meslek Yüksekokulu ile Türk Tarih ve Kültür Kulübü tarafından İhlas Armutlu Tatil Köyü Aqua Konferans Salonunda “Suriye ve Bölgesel Krizler Bağlamında Rus Dış Politikası ve Türk Rus İlişkileri adlı” panel gerçekleştirildi.

 Panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayarak Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Sayın Dr. Öğr. Üyesi Serhan MANTOĞLU’nun açılış konuşması, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Orhan TORKUL protokol konuşması ile devam etti.

Panelin konuşmalarını Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Sn. Kürşat GÜÇ, Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisi Bölümünden Sn. Doç. Dr. Bayram KILIÇ ve Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı Yalova Milletvekili Sn. Ahmet BÜYÜKGÜMÜŞ gerçekleştirdi. Sn. Kürşat GÜÇ, Rus nedir, Rusya neresidir gibi konulara açıklık getirerek Rusya’nın tarihi tekamülünün nasıl gerçekleştiği ve Türkiye’ye etkileri neler olduğundan bahsetti. 1990 yıllarının Rusya için sosyal travmaların, ekonomik çöküşlerin, kırılma noktalarının ve en buhranlı dönemin olduğunu vurguladı. Rusya’nın 90’lı yıllarda Batı ile iş birliğini denediğini fakat Batının Rusya’yı ötekileştirme çabasında olduğunu bu nedenle Rusya’nın Batıya karşı mücadeleci bir tavır kazandığını ele aldı. 1991 yılından itibaren değişen Rus dış politikası ile Rusya’nın oyun kurabilen bir aktör olduğunu, Suriye üzerindeki etkili konumunun da bu hususta önemli bir unsur olduğunu ifade etti.

Daha sonra söz alan Sn. Doç. Dr. Bayram KILIÇ, Türk Rus ilişkilerinde enerji politikaları ve Türkiye’nin enerji vizyonu adlı sunumunu gerçekleştirdi. Bu bağlamda Türkiye’nin enerji profili ve stratejisi, enerji çerçevesinde Türkiye-Rusya ilişkileri, bölgesel enerji politikaları, enerji arz güvenliğinin sağlanmasında Türkiye’nin rolü konularına değindi. Ayrıca 27 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye Libya arasındaki antlaşmanın uluslararası alanda bir dönüm noktası olduğunu ve Türkiye’nin enerji vizyonunda oldukça önemli bir yer alacağını vurguladı.

Son olarak söz alan Yalova Milletvekili Sayın Ahmet BÜYÜKGÜMÜŞ, Osmanlı Rus ilişkilerini anlamanın günümüzde Türkiye’nin demografik dönüşümü ve kültürel dinamizmini anlamak açısından önemli olduğunu belirterek 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında bugünkü Rusya topraklarından Anadolu’nun muhtelif yerlerine ve özellikle de Yalova Bölgesine gelen soydaşlarımızın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ve gelişme dönemlerindeki katkılarından bahsetti. Türkiye’nin bölgede yaşanan gelişmelere diğer küresel aktörler gibi sadece ekonomik olarak değil en başta insani olarak yaklaştığını belirterek, ülkemizin bölgede proaktif rol almasının önemine vurgu yaptı. Özellikle daha önceleri dışa bağımlı olduğumuz savunma sanayi ve ileri teknoloji unsurlarında yüksek katma değerli bir ülke olma vizyonu içerisinde temel ve yerli bir duruş göstermemizin ve bu konudaki üretimlerin gerekli olduğunu söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Panel soru cevap kısmı ile devam edip teşekkür belgelerinin takdimi ile sonlandırıldı.