DOĞU TÜRKİSTAN KONULU PANEL DÜZENLENDİ

Armutlu Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ve Öğrenci Konseyi tarafından düzenlenen “Türk İslam Direnişinin Son Kalesi: Doğu Türkistan” konulu panel,  İhlas Armutlu Tatil Köyü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Armutlu Kaymakamı Sayın Abdulselam Öztürk ve Armutlu Belediye Başkanı Sayın Mehmet Birkan ile il ve ilçe protokol üyeleri katıldı.

Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve Armutlu sakinlerinden büyük ilgiyle karşılanan programda, Armutlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Serhan Mantoğlu’nun açılış ve Armutlu Kaymakamı Abdulselam Öztürk’ün protokol konuşmalarından sonra,  konuşmacı olarak Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk ile Doğu Türkistan Vakfı Eski Başkanı Hamit Göktürk söz aldılar.

Oturum başkanlığını Dr. Öğr. Üyesi Kübra Deren Ekici ‘nin yaptığı panelde Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk, Türk tarihi ve Doğu Türkistan ile Çin coğrafi bölgeleri hakkında bilgiler vererek başladığı konuşmasında, Doğu Türkistan’ın Türklerin atalarının tarih sahnesine çıktığı yer olduğunu dile getirerek, “Doğu Türkistan, Türklüğün ve İslam’ın doğudaki kalesidir. Doğu Türkistan’ın düşmesi Batı Türkistan’ın düşmesi demektir. Doğu Türkistan, Çin zulmüne veya işgaline 100 yıldır dayanıyor fakat Batı Türkistan bu kadar dayanacak kadar güçlü değildir. Bu bağlamda Doğu Türkistan’ın düşmesi Kafkasya ve Anadolu’nun da tehlikeyle direk yüzleşmesi ve düşmesi demektir” diye konuştu. Türkiye’nin jeostratejik konum itibariyle lojistik alanının daima Türkistan ve Kafkasya olduğunu ifade eden Karluk, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü, “Günümüzde çevre bölgelere dönük algı veya devletin bakışına baktığımızda esas önemli olması gereken Türkistan ve Kafkasya, Ortadoğu’nun ikinci planında kalmıştır. Büyük milletlerin ülküsü olur. Ülküsüz milletler medeniyet inşa edemezler ve dünyada öncü olamazlar. Kızılelma’mızı kaybettik ve çöküşümüz başladı. Çin’in de ‘ne kadar Türklerin yurduna genişlersek, ne kadar Türkleri asimile edersek bizimde ömrümüz o kadar uzun olur’ diye ülküleri vardır”.

Panelin ikinci bölümünde söz olan Doğu Türkistan Vakfı Eski Başkanı Hamit Göktürk ise Çin yönetiminin 01 Nisan 2017 tarihinde yürürlüğe koyduğu,  17 bölüm ve 50 maddeden oluşan “Aşırılık ve Terörle Savaş Yasası” ‘ndan bahsetti. Bu yasaya dayanarak Uygur Türklerine ırki soykırım yapıldığını vurgulayan Göktürk şunları söyledi, “ Komünist Çin Hükümeti aşırılık ve terörle savaş yasasının maddelerini bahane ederek Müslüman Türkleri eğitim kampı görünümlü Nazi kamplarına atmaktadır. Namaz ve oruç gibi dini ibadetleri tatbik ve teşvik, Gıda maddelerinin helal olup olmadığı konusunda bilgi vermek veya istemek,  Çin’in ideolojik kurumlarına gitmeyi reddetmek, dini nikah kıymak, çocukların sünnet ettirilmesi, İslam’a uygun cenaze defni yapılması, Kuran başta olmak üzere her türlü dini materyalin görsel ya da yazılı kopyalanması gibi suçlar bu kamplara gönderilmek için var olan nedenlerden sadece bir kaçı. Çinli memurların Uygur Türklerinin evlerine zorla yerleştirilmesi, Müslüman isimlerin zorla değiştirilmesi ve Müslüman kızların Çinlilerle zorla evlendirilmesi gibi birçok baskı artarak devam etmektedir”.

Panel, Armutlu Kaymakamı Sayın Abdulselam ÖZTÜRK, Armutlu Belediye Başkanı Sayın Mehmet BİRKAN ve İhlas Armutlu Tatil Köyü Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza CANSEVEN’in konuşmacılara katılımları için teşekkür belgelerini takdimi ile sona erdi.